Er bestaan speciaal ontwikkelde prefab zwembaden met tal van mogelijkheden: Het concept is even eenvoudig als doordacht. Je neemt een stalen wand, brengt die in de gewenste vorm – rond of ovaal – en hangt er een foliezak in. Vullen met water en zwemmen maar. Ja, zo simpel is het. Helemaal als u ervoor kiest de pool boven de grond te plaatsen. Liever ingraven? Dat kan ook. Het kost uiteraard alleen wat meer werk. Vindt de een een verzonken bad mooier, de ander kiest juist voor een (deels) staand bad en maakt een fraaie omlijsting van hout. Of graaft het bad bovengronds in de aarde, waardoor het op een heuvel lijkt te liggen. Ingraven of niet: een harde, gladde ondergrond is essentieel. Liefst een betonvloer, waarop het bad waterpas rust.
De stalen wand pool zit opgerold in een klein pakket, zo klein dat het op een steekwagen past. Wordt het pakket uitgerold, dan ontstaat een ronde wand. Liever ovaal? Dan drukt u de ronde wand aan twee zijden ineen. Hoe? Door twee steunwanden te plaatsen. Die houden het bad letterlijk in vorm. Wie kiest voor ovaal, kiest vaak ook voor ingraven omdat dan meteen mooi het steunmuurtje is weggewerkt.
Zelf een pool aanleggen is goed te doen. U bespaart dan op de grootste kostenpost: arbeidsloon. Laat u voordat u begint wel goed informeren. En vergeet niet het bad rondom aan te vullen met gestabiliseerd zand: een mengsel van zand en beton dat hard wordt en op die manier het bad steunt.