Een bouwkundig foliebad kent geen beperkingen in afmetingen, diepte en vorm. Wilt u een bad in de vorm van een hart of een riant zwembad met olympische afmetingen? Alles kan. Een bouwkundig foliebad – de naam zegt het al – wordt bekleed met folie. En die folie is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en prints. Anders dan bij een bouwkundig tegelbad hoeft het bassin zelf niet waterdicht te zijn; het wordt namelijk afgedicht met de folie.
Het aanleggen van een bouwkundig foliebad gaat als volgt. Eerst worden de contouren van het zwembad uitgegraven. Op de bodem wordt vervolgens een betonvloer gestort, al dan niet met heipalen ondersteund. Is de vloer gestort, dan worden de wanden opgetrokken. Door te metselen, maar dan moeten de wanden vervolgens wel glad worden gestuukt, of met Aqua Easy Isostone bouwstenen die stukadoren overbodig maken. Bovendien zijn ze heel goed isolerend. Kiest u voor bouwstenen, let dan heel goed op de kwaliteit en dan met name op de hardheid. Hoe harder de steen, des te minder kans op deuken.
Of het bij u noodzakelijk is om te heien, zal bodemonderzoek vooraf moeten uitwijzen. Savannah Wellness zal dat onderzoek dan ook altijd laten verrichten. Ook de grondwaterstand is van belang; staat het grondwater te hoog, dan is bronbemaling een eerste vereiste.
Op de bodem en wanden komt een scheidingsvlies, ook wel scheidingstapijt genoemd. Dit is een laag van een soort vilt dat zorgt voor extra comfort. Als het bad straks vol water staat en u de folie aanraakt, voelt dat een beetje zacht aan, dankzij het scheidingsvlies. De folie zelf wordt aangebracht door de banen aan elkaar te ‘lassen’. Door dat lassen ontstaan lasnaden: randjes op de bodem en in de hoeken. Het nadeel van die naden is dat er zich vuil ophoopt, maar daar weet elke bodemzuiger prima raad mee.