Winterklaarmaken

 

Winter klaarmaken van het zwembad

Wat doet u met uw bad als het seizoen er op zit? Ongetwijfeld loopt u het bassin nog eens na en controleert u de installatie. Werkt hij nog zoals het moet? Nergens lekkage? Zijn alle bladeren uit het zwembad? Het spreek voor zicht dat u de installatie vorstvrij maakt. U voorkomt hiermee dat de leidingen en de installatie stuk vriezen. Alle delen die boven de vorstgrens liggen (minder dan 70 cm onder het maaiveld) tap u af. Evenals het filtersysteem. Het bad zelf pompt u leeg totdat de skimmers en inspuiters "vrij" liggen. De inspuiters dopt u met pluggen af en de skimmer met een z.g.n. GIZZMO. De buizen pomp u leeg. Het water in het bad gaat overwinteren, staat zeker 6 maand stil. Het loont de moeite om nu al dit water de nodige zorg te geven. Dat scheelt u in de lente extra werk.

Graag even de volgende tips. Zuig grof vuil van de bodem en loos het eventueel direct op het riool. Laat uw filter goed terug spoelen, minstens 10 minuten. Pomp het water uit het bad tot ca. 20 cm onder de inlaat en verwijder de vet rand met een reiniger. Vervolgens tapt u het filter en de pomp af. De aftappers lat u open en u verwijderd het deksel. Pomp en ketel kunnen drogen. Filterzand dat ouder dan 5 jaar is kunt u vervangen. Heeft u een horizontaal gemonteerde drukmeter? Draai deze los en laat hem leeglopen. U voorkomt hiermee bevriezen. Leidingen waarin water kan blijven staan tap u eveneens af. Ook cv-leidingen en installaties voor zonne-energie . De aftappers laat u open staan.

Uw zwembad houdt u in conditie door het overwinterings product van Savannah Wellness toe te voegen. Dit is een speciaal waterbehandeling product welke het opstarten in de zomer makelijker maakt. Hoe u de expansie van ijsvorming opvangt? Gebruik hiervoor de speciale zwembad drijvers. Heeft u lamellenafdekking? Verwijder de herfstbladeren, rol `m op en dek uw bad af met een winternet. Zo houdt u uw bad vrij van bladeren. Hebt u een zomerdeken? Laat `m drogen, zet hem goed in de talkpoeder en berg `m op in zwart plastic. In de herfst hebt u alle gelegenheid om uw installatie te laten controleren en te onderhouden. Uw pomp, bodemzuiger en ander machines zijn dan in de lente weer klaar voor een lang seizoen.

Controleer tussentijds het waterniveau. Door veel regen kan het water hoog stijgen. Overtollig water kunt u met een dompelpomp afvoeren naar het riool. IJs mag u nooit kapot slaan. Het kan uw bad beschadigen. Vanzelfsprekend bewaart u uw waterbehandelingsproducten op een droge, veilige en vorstvrije plaats.

 

Copyright © 2016, Savannah Wellness Volendam