Chloor en ph waarde

Informatie over chloor en ph waarde

Chloor

Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde.

De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan.

Normale waarde: 0,5 – 2,5 ppm (mg/l).

De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt het desinfecterende vermogen van het badwater.

Het ligt tussen de 0,5 – 1,5 ppm (mg/l) (binnenbaden 0,5 ppm (mg/l), buitenbaden 1,5 ppm (mg/l).

Baden met chloor stabilisator (Cyanuurzuur) hebben een andere vrije chloorwaarde. Cyanuurzuur zit in praktisch alle chloor tabletten en zorgt ervoor dat het chloor niet te snel wordt afgebroken door zonlicht (UV). Teveel Cyanuurzuur heeft echter een averechts effect en zal het vrije chloor tegenwerken zijn desinfecterende werk te doen. Tevens gaat cyanuurzuur niet vanzelf uit het water maar alleen door af en toe een deel van het zwemwater te verversen. Om het cyanuurzuur te meten zijn er speciale meetstrips verkrijgbaar (AquaChek Groen).

De chloorwaarde voor baden met cyanuurzuur ligt tussen de 2,0 – 5,0 ppm (mg/l) (binnenbaden tot 2,0 ppm (mg/l), buitenbaden 2,0 tot 5,0 ppm (mg/l)).

Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen, het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren.

Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 ppm (mg/l). De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

pH waarde

Ook deze term klinkt u vast en zeker bekend in de oren. De pH-waarde geeft aan of uw water basisch, neutraal of alkalisch is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch, bij minder dan 7,0 zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8 mits de totale water balans in orde blijft.

De ideale waarde is tussen 7,2 – 7,4. De pH-waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie maar te lage waarden tast materialen aan. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH-waarde van belang.

 

Copyright © 2016, Savannah Wellness Volendam