Is het gebruik van een infrarood warmte cabine gelijk aan het gebruik van een gewone sauna?
Het traditionele sauna gebruik is voornamelijk door de Finnen populair geworden. Hun oude religie schreef dit voor als middel voor reiniging van ziel, geest en lichaam.
Deze regels werden eigenlijk uit het huidige Tibet meegebracht naar Finland ergens in de periode van 5000 tot 3000 voor Christus. Een traditionele sauna werkt met indirecte warmteomzetting : door warme luchtcirculatie en meestal door rechtstreekse inwerking van deze warme lucht op de huid bereikt zij haar effect.
In een Infrarood sauna wordt slechts 20 % van de stralings-warmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80 % worden rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet.
Inderdaad, de IR stralen kunnen tot een diepte van 4 cm in het lichaam door-dringen.
De energieoverdracht is zo op de lichaamseigen energieoverdracht afgestemd, dat ons lichaam tot 93% van de uitgezonden IR stralen absorbeert.
Daardoor kan een Infrarood sauna zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen, gezien het grootste deel van de energie hiervoor gebruikt wordt en niet voor het verwarmen van de lucht. Dit wezenlijk onderscheid geeft duidelijk de voordelen van een IR-warmte cabine aan tegenover een traditionele sauna.
De IR energie van een cabine kan het zweetvolume in vergelijking met een gewone sauna meer als verdubbelen, terwijl ze met beduidend lagere temperaturen werkt, namelijk ongeveer 50°C tegen over 90 tot 100°C voor een normale sauna.
Deze lagere temperatuur is minder gevaarlijk als men het risico voor vaat-vernauwende factoren vermijden wil.
Gelijktijdig is het aangenamer om tijdens het cabinegebruik lucht van 40 tot 50°C in te ademen dan lucht tot 100°C.
Daardoor wordt een IR warmtecabine meer geapprecieerd daar de ingeademde lucht aangenamer is en men zelfs deze luchttemperatuur kan regelen door meer of minder verse lucht in de cabine in te laten. Hierdoor treedt een hoger gevoel van welbehagen op.
Een systeem kan men zelfs gebruiken met openstaande deuren wanneer men enkel de dieptewerking van de IR stralen wenst te benutten.
Deze manier van opwarmen kan gebruikt worden door personen die de ther-mische belasting moeilijk kunnen verdragen.
Een gewone sauna heeft een opwarmtijd nodig van ongeveer een uur, terwijl een cabine hiervoor slechts 5 tot 10 minuten nodig heeft. Daarom is zeker voor privé-gebruik een cabine veel interessan-ter en voordeliger.
Een cyclus van 30 minuten, inclusief een opwarmtijd van 10 minuten, kost ongeveer € 0,15 aan elektriciteitskosten. Het dagelijks gebruik kost per maand dan ook slechts ongeveer € 4,50.
Een gewone sauna daarentegen verbruikt vele malen meer energie.
U spaart niet alleen op uw budget maar tevens op de belasting van het milieu door minder energie verbruik.
Copyright © 2010, Savannah Wellness Volendam